Těšínské slezsko

Za folklorem, historii a místní kuchyní

Vedle krásné přírody a řady zajímavostí je velkým magnetem Těšínského Slezska místní folklór, kolorit dřevěných staveb, tradiční řemeslná výroba a množství lidových zvyklostí. Krajina „Gorolů“, jak se říkávalo místním obyvatelům, je utvářena dlouhými dějinami. Vznikl tak jedinečný folklór, dlouholeté tradice s výjimečnou kuchyní a pověstmi místních obyvatel.

Za folklorem, historii a místní kuchyní
Folklor na Jablunkovsku

Po staletí udržovaná tradice místní specifické kultury "Gorolu", zachování jedinečných zvyků, různých druhů tanců, řemesel i mistného kroje. Folklor zde opravdu žije, důkazem je například působení různých folklorních souborů. Každoročně, první srpnový víkend se koná mezinárodní folklorní slavnost "Gorolski Swieto", je to přehlídka místního a mezinárodního folkloru, místních tradic a především specifické místní kuchyně. Pochutnat si můžete na bramborových placcích z "blachy", "Kapušnici" nebo bigosu. K pití pak vyzkoušet medovou lihovinu "miodulu" , která se prodává teplná nebo studená. Více o místním folkloru naleznete ZDE.  

Další velkou místní folklorní slavnosti jsou začátkem záři v Dolní Lomné pořádané tradiční folklorní slavnosti Slezské dny. S tím je spojený i národopisný areál matice Slezské v Dolní lomné, kde se pořádají tyto slavnosti.  

Představení místních tradic 

Možnosti připomenout si někdejší tradice je možné v dřevěném Lomňanské muzeumKotulové dřevěnce anebo Dřevěnici na Fojtství. Tyto centra poskytnout nejen turistické informace ale představují a pořádají různé akce spojené s místním folklorem, jako jsou tématické výstavy nebo poskytují ukázky mnoha dávných řemesel, místních krojů či Vás provedou místní historii.

Místní kuchyně

Jedinečnosti regionální kuchyně jsou „bramborové placky z blachy“ či krajíc chleba se škvarkama. Tuto specialitu můžete vyzkoušet na již zmiňovaných slavnostech nebo je nabízí spousta místních restaurací, například chata Skalka,  hotel Gruň nebo nově restaurace penzionu Réva v Jablunkově. Regionální jídla a jidla polské kuchyně nabízí Hotel pod Akáty - chutě Ochodzitej v Dolní Lomné. Další gastronomické pochoutky Těšínského Slezska ZDE.

Placky však nejsou jedninou místní specialitou vyzkoušet můžete i zelnou polévku "kapušnici", z Polska převzaty bigos nebo jídlo zvané "bachora". Většina tradičních jídel se připravuje bezmasá. Typickým pokrmem byly brambory pečené v ohni  tzv. "piečoki" podávané především s kyškou. Sladkou stránku zastupují především "Lejoky" což jsou "lité" platky pečené na blaši v levnější podobě než palačinky, jsou totiž připravovany z vody.

K tradici patří i lidová slovesnost a pověsti, které se přenášejí z generace na generaci. Mezi záplavou místních pověsti a bají jsme pro Vás připravili pověsti o zbojnících.

  • Publikováno: 5.12.2016
  • vytisknout vytisknout